Išlaisvinantys žodžiai

Jei jūs pasiliekate mano žodyje, iš tiesų esate mano mokiniai; ir jūs pažinsite tiesą, ir tiesa padarys jus laisvus (Evangelijos pagal Joną 8 skyriaus 31–32 eilutės).

Šiuos žodžius pasakė Jėzus Kristus iš Nazareto, kalbėdamas įtikėjusiems jį savo tautiečiams. Klausiusieji pasipiktino. Jie didžiavosi savo kilme, sakydami, jog yra Abraomo palikuonys, ir niekam nevergavo. Kristus jiems kalbėjo, nes troško, kad jie iš tiesų būtų laisvi. Tačiau tie žmonės Jo nesuprato. Jie buvo įsitikinę, kad jau yra laisvi. Jėzaus atsakymai į amžininkų klausimus juos dar labiau papiktino. Kiekvienas, kas daro nuodėmę, yra nuodėmės vergas <...> Jei tad Sūnus jus išlaisvins, iš tiesų būsite laisvi (ten pat 33 ir 35 eilutės). Kuo daugiau Kristus jiems kalbėjo, tuo labiau jie niršo. Klausiusieji nesutiko pripažinti, jog nuodėmė juos pavergė, o melas tapo jų tapatybės dalimi. Užuot atsivėrę laisvę nešantiems Jėzaus žodžiams, jie vis labiau priešinosi girdimai žiniai, o galiausiai buvo pasiryžę Jėzų užmėtyti akmenimis.

Šiandien kartais tenka išgirsti Kristaus žodžius – jūs pažinsite tiesą, ir tiesa padarys jus laisvus – sakomus tarsi aksioma, kai net nebesusimąstome, kas ir kokiame kontekste juos pasakė pirmąjį kartą.

Girdėdami juos šiais laikais, galime panašiai kaip Jėzaus amžininkai nustebti: apie kokią laisvę kalbama? Ar esame pavergti? Nepriklausomybę atgavome, galime laisvai reikšti savo mintis ir keliauti po visą pasaulį. Negi turime nuolankiai klausytis religinio moralizavimo?

Kokia yra ta tiesa, kurią pažinę būsime išlaisvinti ir nuo ko? Ar mes irgi esame tokioje pačioje padėtyje kaip žmonės, kuriems anuomet kalbėjo Kristus? Ką reiškia daryti nuodėmę ir būti jos pavergtiems?

Jėzus nekalbėjo pamaldumą paniekinusiems žmonėms. Jie buvo religingi ir teigė, jog Dievas yra jų Tėvas, tačiau Kristaus žodžiai nerado vietos jų širdyse.

Šventasis Raštas mums nedviprasmiškai liudija, kad visi žmonės nusidėjo, ir nė vienas žmogus savo jėgomis negali išsivaduoti iš nuodėmės vergystės, panaikinti savo kaltės.

Jėzaus žodžiai apreiškia tikrovę, kurios jokiu kitu būdu negalime pamatyti.

Kristus numirė už mūsų nuodėmes pagal Raštus (Apaštalo Pauliaus Pirmojo Laiško korintiečiams 15 skyriaus 3 eilutė).
 
Gabrielius Lukošius
 
Nuotrauka Timotiejaus Živatkausko
Bendrinti: