Pranašo Jonos ženklas

Šventajame Rašte yra pasakojimas apie pranašą Joną. Tai keista istorija. Dievas liepė Jonai eiti į didžiausią tų laikų miestą Ninevę ir paskelbti žinią apie greitai miestui ateisiantį Dievo teismą. Pranašas nepakluso ir uoste įsėdęs į prekybinį laivą ruošėsi keliauti priešinga kryptimi. Jūroje laivą ištiko baisi Dievo siųsta audra. Jona atsidūrė vandenyje ir buvo prarytas milžiniškos žuvies. Žuvies viduriuose jis šaukėsi Dievo, ir žuvis jį išspjovė ant kranto. Tuomet Jona ėjo į Ninevę ir skelbė Dievo duotą žinią. Pranašas Jona tapo ženklu didžiajam miestui.

Kuo šis pasakojimas apie žuvies prarytą pranašą ypatingas? Jis pranašauja apie svarbiausią įvykį žmonijos istorijoje.

Persikelkime į tuos laikus, kai gyveno Jėzus iš Nazareto. Jis kalbėjo savo amžininkams, religingiems izraelitams, kad jie būtų nuoseklūs ir pripažintų, jog geros pasekmės kyla iš gerų priežasčių, o blogos – iš blogų. Jeigu jie mato gerus vaisius, tai tegul pripažįsta, kad ir medis yra geras. Kaip blogas žmogus gali kalbėti gera? Jo tariamai geri žodžiai – tušti. Žmonėms teks duoti apyskaitą Dievui už kiekvieną pasakytą tuščią žodį.

Tačiau tie religingi žmonės reikalavo ypatingo ženklo iš dangaus, įrodančio Jėzaus teisę juos mokyti. Jie nesugebėjo Jame atpažinti Dievo pasiuntinio. Tuomet Jėzus jiems pasakė: Pikta ir svetimaujanti karta ieško ženklo, bet nebus jai duota kito ženklo, kaip tik pranašo Jonos ženklas. Kaip Jona išbuvo tris dienas ir tris naktis banginio pilve, taip ir Žmogaus Sūnus išbus tris dienas ir tris naktis žemės širdyje (Evangelijos pagal Matą 12 skyriaus 39–40 eilutės).

Jėzaus Kristaus mirtis ir prisikėlimas – tai didysis Dievo ženklas visai žmonijai iki pat šiandienos, skelbiantis, kad Jėzus iš Nazareto yra Kūrėjo skirtas visų mūsų Gelbėtojas, Ganytojas, Mokytojas, Karalius ir Teisėjas.

Jį nužudė, pakabindami ant medžio. <...> trečią dieną Dievas Jį prikėlė ir leido Jam pasirodyti, <...> Dievo iš anksto išrinktiems liudytojams, būtent mums, kurie su Juo valgėme ir gėrėme, Jam prisikėlus iš numirusių. Jis mums įsakė skelbti žmonėms ir liudyti, kad Jis yra Dievo paskirtasis gyvųjų ir mirusiųjų teisėjas. Apie Jį visi pranašai liudija, kad kiekvienas, kuris Jį tiki, gauna Jo vardu nuodėmių atleidimą“ (Apaštalų darbų 10 skyriaus 39–43 eilutės).

Gabrielius Lukošius

Bendrinti: