431 | 2013 04 01 | Presbiterionai ir kalvinistai

Sveikinu jus, broliai ir seserys, Jėzaus Kristaus vardu. Mudu su vyru atsivertėme, kai vyriausiajam sūnui sukako 13 metų. Visa šeima kiekvieną sekmadienį lankėme sekmininkų bažnyčią, giedojome chore, namuose rinkosi namų grupelė.
Sūnus, tapęs mūsų atsivertimo liudininku, neverčiamas vykdavo į krikščioniškas vaikų stovyklas, dalyvavo spektakliuose ir t. t. Jam baigus vidurinę mokyklą, atėjo laikas stoti į universitetą. Vyro sesuo pakvietė jį į kitą šalį, žadėjo prižiūrėti, kad mūsų sūnus nenuklystų pasaulio platybėmis. Tuo metu ji su vyru buvo pasaulinės korėjiečių misijos UBF, kuri skelbia Evangeliją studentams įvairiose šalyse, mokiniai. Mūsų sūnus dalyvavo misijos veikloje, studijavo Žodį.

Tačiau kilus kažkokiems konfliktams, sesuo su vyru prieš savaitę buvo priimti į belgišką kalvinistų, presbiterionų bažnyčią. Pradžioje nelabai gilinausi į situaciją, tačiau šį vakarą prisėdau internete pastudijuoti Selected Shorter Writings of Benjamin B. Warfield, vol. 1, Edited by John E. Meeter, published by Presbyterian and Reformed Publishing Company, 1970. originally from The Presbyterian, Mar. 2, 1904, pp. 6-7.

Tokia B. Warfieldo frazė privertė sunerimti dėl savo artimųjų: „Kalvinizmas - tai paprasčiausiai yra religija visu jos grynumu, o jei pamąstysime, kas yra gryniausia religija - tai kalvinizmas.“

 Labai reikalinga jūsų pagalba. Ar mano artimieji neprarado tikėjimo į gyvąjį Dievą ir nepasuko gryniausios religijos keliu? Kas gi iš tiesų yra presbiterionai, kalvinistai?


 


Sveiki, tiek presbiterionai, tiek kalvinistai (kitaip dar vadinami reformatais) yra evangelinės bažnyčios, todėl nemanyčiau, kad jūsų artimiesiems prisijungus prie reformatorišką tradiciją puoselėjančios bažnyčios, kiltų grėsmė prarasti tikėjimą gyvuoju Dievu. Reformatai, presbiterionai, kongregacionistai - tai evangelikų reformatų tradicijai priklausančios atšakos. Kadangi internete tikrai nesunku atrasti daugiau informacijos apie reformatų tikėjimą, nenorėčiau kartotis, tad pasiūlysiu keletą straipsnių Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios tinklalapyje:
http://www.ref.lt/index.php/lt/tikjimas/diktrina/23-tikjimo-ipainimas
http://www.ref.lt/index.php/lt/tikjimas/reformat-enciklopedija/813-presbiterionai
http://www.ref.lt/index.php/lt/tikjimas/reformat-enciklopedija/92-kalvinizmas

Kalbant apie gryniausios religijos sąvoką, dėl kurios nuogąstaujate, taip pat nereikėtų taip nerimauti. Žodis „religija“ daliai krikščionių šiandien sukelia labai neigiamas konotacijas - religija asocijuojasi su mirusiu tikėjimu. Tačiau jūsų minimoje citatoje autorius galvoje turi kaip tik priešingą mintį. Kai jis kalba apie religiją, gryną ir švarią religiją, jis kalba apie nuoširdų maldingumą, nuolankų pasitikėjimą ir savęs pavedimą Dievui tiek savo mintimis, tiek jausmais, tiek visu gyvenimu, ką ir įvardija kaip kiekvieno kalvinisto siekiamybę. Duok, Dieve, kiekvienam krikščioniui būti tokiam religingam...

 
Pastorius Mindaugas Sakalauskas



 



Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas

Bendrinti: