2009 04 08 I Moterų pastorystė

Teko skaityti pastorės A. Krikštaponienės straipsnį „Ar galima moterų pastorystė?" Manęs visiškai neįtikino, kad tai bibliškai pagrįsta. Klausiausi kelius pastorės pamokslus. Patiko. Tačiau noriu žinoti, ar iš esmės moterų pastorystė remiasi Biblijos mokymu? Jeigu taip, tai kuo galima svariau pagrįsti?



Moters tarnystė bažnyčioje, o ypač pamokslavimas ir pastorystė, išlieka atviru poleminiu klausimu. Įvairios krikščioniškos konfesijos skirtingai traktuoja šį klausimą. Evangelikai - ne išimtis. Nėra pasiektas konsensusas: vieni mano, jog Biblija moteriai draudžia mokyti bažnyčioje, kiti - jog moteriai, kaip ir vyrui, Dievas suteikia dovanų, įgalinančių pamokslauti bažnyčioje, t.y. būti ganytoja ir Dievo žodžio mokytoja. Šios dvi pozicijos įvardijamos kaip (1) komplimentarinė ir (2) egalitarinė. Norėčiau pabrėžti, jog abu požiūriai grindžiami Šventuoju Raštu, išsamia atskirų Rašto vietų egzegezė ir teologiniais samprotavimais. Taigi teigti, jog Biblija neduoda pagrindo ordinuoti (įšventinti) moterį į pastoracinę tarnystę, ir atvirkščiai, gali tik tas, kuris nėra susipažinęs su teologine polemika šiuo klausimu. Tiek vieną poziciją, tiek kitą giliai grindžia solidūs teologai (pvz., James R. Beck, Craig L. Blomberg redaguota Two Views on Women in Ministry).

Jūs savo klausime minite, kad pastorės A. Krikštaponienės argumentai jūsų neįtikino. Tačiau tikriausiai pastorė ir nesistengia įtikinti besilaikančių kitos, t.y. komplimentarinės, pozicijos atstovų. Ji tik parodo, kad yra pakankamai pagrindo, remiantis Šventuoju Raštu, moteriai suteikti tarnavimo Dievo žodžiu įgaliojimus. Krikščionių bendrijos Tikėjimo žodis bažnyčios laikosi egalitarinio (lygybės) principo.

Šios pozicijos atstovai pastebi, kad jau Senojo Testamento metu tarp Dievo tautos lyderių pasitaikydavo ir moterų, ne tik vyrų: pavyzdžiui, Debora (Ts 4-5 sk.); pranašais tarnavo ne tik vyrai, bet ir moterys, pavyzdžiui, Hulda (2 Kar 22, 12-20). Jau ST metu moterys turėjo teisę skelbti Viešpaties žodžius Dievo tautai. Naujoji Sandora dar aiškiau įtvirtina šį principą: „Paskutinėmis dienomis, - sako Dievas, - Aš išliesiu savo Dvasios kiekvienam kūnui, ir jūsų sūnūs bei dukterys pranašaus, jūsų jaunuoliai matys regėjimus, o senieji sapnuos sapnus. Ir savo tarnams bei tarnaitėms tomis dienomis Aš išliesiu savo Dvasios, ir jie pranašaus" (Apd 2, 17-18; taip pat Jl 2, 28). Dvasia, įgalinanti skelbti Dievo žodį, suteikiama ne tik vyrams, bet ir moterims. Bažnyčioje esama ne tik Viešpaties „tarnų", bet ir „tarnaičių". Tai patvirtina Pauliaus minimos Febė, Priscilė ir Junija (Rom 16, 1,3,8).

Asmeniškai aš dar aiškesnį įgaliojimą moterims skelbti Dievo žodį girdžiu paties Jėzaus Kristaus lūpose. Prisiminkime, jog prisikėlęs iš numirusių jis visų pirma pasirodo moterims. O Marijai Magdalietei įsako: „Eik pas mano brolius ir pasakyk jiems: „Aš žengiu pas savo Tėvą ir jūsų Tėvą, pas savo Dievą ir jūsų Dievą " (Jn 20, 17). Jei pirmuoju savo prisikėlimo liudytoju Kristus pasirinko moterį, kodėl turėtume manyti, kad vėliau Jis persigalvojo ir šią teisę, t.y. skelbti Evangeliją, atėmė iš moters ir paliko tik vyrui? Naujajame Testamente sutinkame ne vieną moterį, tarnaujančią Dievo žodžiu: pranašaujančias Pilypo dukteris (Apd 21, 9), Evodija ir Sintichę, besidarbavusias drauge su apaštalu Pauliumi Evangelijos labui (Fil 4, 2-3), ir kt.

Be abejonės, Pauliaus laiškuose yra kelios vietos (1 Kor 14, 34-35; 1 Tim 2, 11-15), ypač pastaroji, kuriomis paprastai remiasi priešingo, t.y. komplimentarinio požiūrio šalininkai. Jų aptarimui reikėtų atskiro straipsnio. Čia paminėsiu tik tai, kad Pauliaus nurodymas tylėti moterims bažnyčioje (1 Kor 14, 34-35) negali būti besąlygiškai ir vienareikšmiškai priimamas, nes šitame pačiame laiške apaštalas duoda nurodymų viešai pranašaujančioms moterims (1 Kor 11, 5). Gilinantis į Pirmą laišką Timotiejui aiškėja, jog patvarkymas moterims „mokytis tyliai" ir draudimas „mokyti ir vadovauti vyrui" sąlygotas konkrečios situacijos, susiklosčiusios Efezo bendruomenėje.

Pastorius Giedrius Saulytis




Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas
 

Bendrinti: