Dvylika Dievo žodžio teikiamų palaiminimų

Jei jaunimas yra mūsų ateitis, tuomet turbūt natūraliai kyla klausimas: Kaip gali jaunuolis savo kelią išlaikyti tyrą? Ir šį klausimą, ir atsakymą į jį randame 119 psalmėje: Laikydamasis Tavo žodžių (Ps 119, 9).

119 psalmė yra pati ilgiausia visoje Psalmių knygoje. Ir itin daug dėmesio joje skiriama Dievo žodžiui: daug kalbama apie jo svarbą ir atnešamus palaiminimus.

Paklūstant Dievo žodžiui, atsiveria begalė palaiminimų, bet šįkart išvardysiu tik 12, kuriuos aptikau stebėdamas ir tyrinėdamas šią psalmę.

1. Dievo žodis įtvirtina mūsų orumą ir garbę: O kad mano keliai būtų nukreipti vykdyti Tavo nuostatus! Niekada nepatirčiau gėdos, jei į Tavo įsakymus žiūrėčiau (Ps 119, 5-6).

Ir leidinyje Daily World News publikuoto tyrimo rezultatai rodo, kad išsilavinimas, patirtis, užimamos pareigos ir net turtai negali apsaugoti žmogaus nuo gėdingų klaidų. Žinome ne vieną atvejį, kai aukštas pareigas einantys žmonės yra priversti nutraukti savo svaiginančią karjerą dėl santuokinės neištikimybės. Piktai atsidūstame, kai valstybių vadovai pašalinami iš pareigų, nes įsivėlė į korupcijos skandalą. Ne vieno žmogaus, daugiau nei pusę gyvenimo siekusio gero vardo, istorija baigiasi gėdingai, o kartais - net kalėjime.

Net Psalmių knygos autorius, karalius Dovydas, turėjo ydų ir nusidėjo su moterimi. Iš savo patirties jis nuoširdžiai gali pasakyti, kad tik tada, kai mes rimtai žvelgiame į Dievo įsakymus, jie gali apsaugoti mus nuo  gėdos. Kaip mes galime išsaugoti garbę ir orumą? Į šį svarbų klausimą ir atsako šios psalmės eilutės.

2. Dievo žodis padeda mums išlaikyti kelius tyrus, saugodamas mus nuo žemiškos, pasaulietiškos, įtakos: Kaip gali jaunuolis savo kelią išlaikyti tyrą? Laikydamasis Tavo žodžių. <...> Giliai širdyje paslėpiau Tavo žodį, kad Tau nenusidėčiau (Ps 119, 9. 11).

Šiame informacinių technologijų amžiuje jaunimas ir net vaikai gali lengvai kaupti žinias, tiesiog naršydami internete. Ir nors internetas yra naudingas, tačiau čia visgi galima rasti ir neteisingos informacijos, kuri, jei nebūsime budrūs, gali mus suklaidinti. Dievo žodis tarsi antivirusinės programos ugniasienė saugo mūsų protą ir širdį nuo blogos įtakos, kad neiškryptume iš kelio, nemestume kelio dėl takelio. Kuo labiau Dievo žodis persmelkia mūsų širdį ir protą, tuo mažiau mes būsime pažeidžiami blogos įtakos.

3. Dievo žodis apsaugo mūsų protus ir padeda išlikti doriems: Kunigaikščiai susirinkę tariasi prieš mane, bet Tavo tarnas mąsto apie Tavo nuostatus. Tavo liudijimai yra mano pasimėgimas ir mano patarėjai (Ps 119, 23-24). Šios eilutės man primena Danielių ir tris jo draugus. Pasaulyje daug pavydžių žmonių, kurie nesibodi apkalbėti ar šmeižti. Bet Dievo tautos žmonės nesileidžia į kompromisus. Mes siekiame patikti Dievui, o ne žmonėms. Mūsų pareiga - būti ištikimiems Dievui ir gyventi pagal Jo žodį. Nesikrimskime dėl savo reputacijos - Dievas mumis pasirūpins.

4. Dievo žodis suteikia jėgų ir paguodžia, kai širdį suspaudžia sielvartas ir liūdesys: Mano siela nyksta iš sielvarto, sustiprink mane, kaip esi pažadėjęs <...>. Įsitvėriau Tavo liudijimų; Viešpatie, neleisk man patirti gėdos (Ps 119, 28. 32).

Gyvenime mes neišvengiamai susidursime su sunkumais ir kartais mus prispaus sielvartas. Kartais mus vargins ne fizinis skausmas, bet sielą prislėgs neišsakomas liūdesys. Kaip duona sustiprina fizinį kūną, taip Dievo žodis suteikia jėgų mūsų ištroškusiai dvasiai.

5. Išgyvenant sunkius laikus Dievo žodis atgaivina viltį: Prisimink žodį savo tarnui, kuriuo suteikei man viltį. Tai yra paguoda mano varge, nes Tavo žodis mane atgaivino (Ps 119, 49-50).

Šventasis Raštas gali paguosti kiekvienoje situacijoje, kad ir koks poreikis mus vargintų. Dievo pažadai suteikia mums viltį ir padrąsina.

Dievo žodis užtikrina, kad Dievas niekada nemeluoja. Visas Jo žodis yra patikima tiesa.

Jis garantuoja atleidimą: Jeigu išpažįstate savo nuodėmes, Jis ištikimas ir teisingas, kad atleistų mums nuodėmes ir apvalytų mus nuo visų nedorybių (1 Jn 1, 9).

Dievo žodis garantuoja išgelbėjimą: O liudijimas toks: Dievas mums suteikė amžinąjį gyvenimą, ir tas gyvenimas yra Jo Sūnuje. Kas turi Sūnų, turi gyvenimą. Kas neturi Dievo Sūnaus, tas neturi gyvenimo (1 Jn 5, 11-12).

Jis garantuoja, kad mūsų maldos bus išklausytos: Iki šiol jūs nieko neprašėte mano vardu. Prašykite ir gausite, kad jūsų džiaugsmui nieko netrūktų (Jn 16, 24).

Dievo žodis garantuoja, kad Dievas nepaliks mūsų, bet rodys mums kelią: Pasitikėk Viešpačiu visa širdimi ir nesiremk savo supratimu. Visuose savo keliuose pripažink Jį, tai Jis nukreips tavo takus (Pat 3, 5-6).

Jis garantuoja pergalę: Jums tekęs pagundymas tėra žmogiškas. Bet Dievas ištikimas. Jis neleis jūsų gundyti daugiau nei jūsų jėgos leidžia, bet kartu su pagundymu duos ir išeitį, kad sugebėtumėte jį atlaikyti (1 Kor 10, 13).

6. Dievo žodis sugrąžina mus į teisingą kelią, kai mes nuklystame: Nuklydęs ir pažemintas buvau, bet dabar klausau Tavo žodžio (Ps 119, 67).

Dievo malonė visuomet suteikia mums dar vieną galimybę ištaisyti savo klaidas. Dievo žodis mums duoda gaires, kaip tai padaryti. Nepaklusdami Jo Žodžiui, mes patenkame į bėdą, bet paklusnumas atneša tvarką ir teikia gyvenimą.

7. Dievo žodis saugo mus, kad neįkliūtume į problemas: Jei Tavo įstatymu nesigėrėčiau, seniai būčiau žuvęs. Niekada neužmiršiu Tavo potvarkių, nes jais Tu atgaivinai mane (Ps 119, 92-93).

Dievo žodis saugo mus, kad nepatirtume žalos. Bet problema yra ta, kad dažnai mes ignoruojame Dievo  įspėjimus, kol neatsiduriame bėdoje.

8. Dievo žodis suteikia mums išminties: Kaip aš branginu Tavo įstatymą! Mąstau apie jį ištisą dieną. Įsakymai Tavo padarė mane protingesnį už priešus, nes jie visuomet su manimi. Daugiau suprantu už visus savo mokytojus, nes mąstau apie Tavo liudijimus. Daugiau išmanau už senius, nes laikausi Tavo potvarkių (Ps 119, 97-100).

Dievo žodis gimsta Dievo mintyse, o išmintingesnio asmens už Dievą nėra. Todėl Dievo žodžio skaitymas, apmąstymas ir paklusimas jam, daro mus išmintingesnius. Tai patvirtina ir Patarlių knygos autorius: Viešpaties baimė - išminties pradžia, o Šventojo pažinimas - supratimas (Pat 9, 10).

9. Dievo žodis apšviečia mūsų kelius, tad mes galime išvengti priešų spąstų: Tavo žodis yra žibintas mano kojai ir šviesa mano takui. <...> Nedorėliai man spendžia žabangus, bet nuo Tavo potvarkių nenukrypau (Ps 119, 105. 110).

Mūsų priešas, šėtonas, negali mums pakenkti, nebent apgaule įviliotų mus į savo spąstus. Dievo žodis apšviečia mūsų protus ir širdis, kad pastebėtume ir galėtume išvengti visų gyvenime pasitaikančių velnio žabangų.

10. Dievo žodis atneša džiaugsmą ir padeda patirti laimę: Pamokymai Tavo yra mano paveldėtas turtas, jie yra mano širdies džiaugsmas (Ps 119, 111).

Gyvenimas be Dievo ir Jo žodžio yra beprasmis ir pilnas liūdesio. Niekas negali suteikti mums tiek laimės ir džiaugsmo, kiek suteikia Dievo žodis, kai skaitydami jį atrandame savo paskirtį, suvokiame savo gyvenimo prasmę ir tikslą.

11. Dievo žodis išvaduoja mus iš vergijos pančių: Kreipk mano žingsnius pagal savo žodžius, kad neteisybė man neviešpatautų. Nuo žmonių priespaudos mane išlaisvink, ir aš vykdysiu Tavo potvarkius. <...> Pažvelk į mano skurdą ir išlaisvink mane; juk aš neužmirštu Tavo įstatymo (Ps 119, 133-134. 153).

Man pačiam teko liudyti daugybei žmonių, kurie buvo įvairių priklausomybių ir blogų įpročių nelaisvėje. Dievo žodis yra galinga jėga, kuri pajėgi išlaisvinti žmones iš bet kokios rūšies priklausomybės ar nelaisvės, geriau nei bet kokie psichologai.

12. Dievo žodis atneša ramybę ir suteikia mūsų gyvenimui stabilumo: Kas myli Tavo įstatymą, turi didelę ramybę ir niekada nesuklumpa (Ps 119, 165).

Nėra didesnio stabilumo gyvenime nei gyventi pagal Dievo žodį. Žmonės, kurie paklūsta Jo žodžiui, visuomet ras ramybę.


Iš www.sermoncentral.com

vertė Erika Savičenko

Bendrinti: